Att få barnen att röra på sig

  • Rulldjur, sparkcyklar, cyklar, bollsport och hopprep är bara några av de aktiviteter som du kan aktivera dina barn med. Vill du göra leken ännu mer spännande och lärorik se till att samtidigt be dem räkna upp och bokstavera alla fåglar, bilar eller färger på hus ni ser på vägen, på så sätt tränas både knopp, kropp och kreativitet. För att inte prata om hur kul ni kommer att ha under tiden.

Kommunikation

  • Att ställa frågor till ditt barn såsom ”Var lever fisken?”, ”Vilken färg har kudden?” eller ”Vad rimmar med grön?” hjälper dina barn att bygga upp kommunikationsförmåga. Det bästa är att du kan göra det närsomhelst, varsomhelst, variera svårighetsgrad och göra det till en rolig tävling mellan vänner och syskon.

Samarbete

  • Vad ska vi säga till grannens hund för att få den att gå runt bordet? Vad händer när du spelar och leker i lag? Och hur ser man till att ens fotbollslag vinner alla tävlingar? Med ett bra samarbete och god kommunikation! Lagsport, parlekar och samspel i lek är alla utmärkta sätt för att förädla din samarbetsförmåga, så se till att slå dig samman med dem du tycker om mest och lek ihop för att utveckla denna viktiga egenskap som utan tvivel kommer att ta dig långt i livets alla olika delar.

Kritisk tänkande

  • Att se på saker på ett nytt sätt hjälper till att bygga kritiska tänkande färdigheter. Bra sätt att utveckla detta på är genom så kallade plocklådor där det gäller för barnet att stoppa en form i rätt hål. Att tänka kritiskt kring vilken form ett objekt är, eller räkna ut hur en pusselbit sitter ihop med en annan för att tillsammans bilda en enhet är utmärkta exempel på hur man tränar de kritiska tankemusklerna.

Kreativitet

  • Finns det någon gräns för hur mycket och hur ofta du kan aktivera och leka med denna del av hjärnan. Oavsett vilken lek du leker finns det utrymme för att bygga egna världar, ge nya förutsättningar och hoppa in i nya karaktärer. Glöm aldrig det oavsett om du är ett stort eller litet barn!