Är ditt barn 2 eller 3 år i sommar? Då kan det vara läge att för första gången prova att låta barnet vänja sig av med blöjan. Sommaren är nämligen en bra tidpunkt för att låta barnet prova och känna efter.

– Det är inte bara skönt för barnet att vara utan sin blöja i gröngräset utan också för föräldrarna som slipper tvätta en massa tjocka kläder. Det mesta blir ju lite enklare på sommaren, säger Margareta.

Och det enkla slår hon gärna ett slag för. Enkelt och naturligt är A och O i barnets utvecklingssteg, menar hon.

– Som förälder tror man gärna att man ska kunna iscensätta allt åt barnet när det tvärtom oftast handlar om att hänga med i barnets egen utveckling och vara lyhörd. Att sluta med blöja är ett riktigt bra exempel på det, barnet signalerar rätt tidigt att blöjan ska bytas och redan där kan man säga att det börjar. När barnet sedan är i 2–3-årsåldern brukar det vara läge att prova.

Men självklart är det upp till dig som förälder att ta av blöjan på barnet och låta barnet prova utan att bli irriterad om det blir kiss på golvet, förtydligar Margareta.

Vad säger du om debatten om de högabsorberande blöjorna och att svenska barn skulle bli torra allt senare?

– Jag känner till den, men jag tycker att den verkar lätt överdriven, som mycket annat. Jag tror också att man ibland menar de barn som behåller sin nattblöja, men då ska man tänka på att det nattetid handlar om helt andra saker. Det finns 4-åringar eller till och med 5-åringar som länge varit torra på dagen men ännu inte klarar det på natten.

Margareta förklarar att detta inte är något att oroa sig för i normala fall.

– Det handlar om att barnet sover djupt och inte känner signalerna, de vaknar för sent när kisset redan är på väg. Oftast är det inget onormalt utan växer bort, det också. En 4-åring som däremot inte alls verkar intresserad av att sluta med blöjan tycker jag att man ska kolla upp en extra gång.

Förut fanns det något som hette potträning, man följde ett schema och tränade barnet. Varför har det blivit något av ett skällsord?

– Jag kan bara prata för mig själv och jag har svårt för det ordet eftersom det utgår från att barnet måste tränas. Man ska istället hjälpa barnet att känna de naturliga signalerna, mer än något annat handlar det ju om det. Som när man sitter ute och fikar på sommaren och barnet får chans att springa runt utan blöjan. Det är det allra bästa. Signalerna blir tydligare när man är naken och det gör heller inget om man kissar i gräset, det blir en avdramatisering som barnet mår bra av.

Foto: Shutterstock.com