I årskurs 6 ska alla barn enligt läroplanen vara simkunniga och kunna bada på ett säkert sätt. Men vänta inte med att låta ditt barn lära sig simma, ju fortare man lär sig desto bättre – och det finns simskolor även för de minsta.

Rätt start med babysim

Svenska babysimförbundet rekommenderar att man börjar babysimma när barnet är 3–6 månader, då är det tillräckligt piggt, starkt och nyfiket. Men ta det i den takt som passar dig och ditt barn bäst!

Du ska till exempel bara doppa barnets huvud under vatten om det verkligen känns OK för dig själv och babyn – även om alla andra gör det. Miljön ska vara lugn och vattentemperaturen någonstans runt 34–38 grader.

Simskola för toddlers

Simskola för toddlers

Många simskolor erbjuder simkurser för mindre barn i åldrarna 2–3 år. Här fokuserar ni på att vänja barnet vid vatten och samtidiga leka, plaska och ha kul. Du som förälder är alltid med i vattnet och barnet får öva på att flyta i vattnet och doppa ansiktet. Ofta gör ni också roliga aktiviteter som att sjunga tillsammans.

När ska barn lära sig simma?

Vid 4–5 års ålder kan barnet börja lära sig grunderna för simning. Det är väldigt individuellt när man lär sig simma, men någon gång i åldern 4–8 år bör barnet börja i simskola.

I simskolan lär sig barnet:

 • att få vattenvana och lära sig flyta
 • bröstsim
 • ryggsim
 • risker, säkerhet och livräddningsövningar

Checklista för säkerhet i vatten

✔ Checklista för säkerhet i vatten

 • Lämna aldrig barn ensamma vid vatten, släpp aldrig uppmärksamheten ens för en kort stund. De flesta drunkningsolyckor med barn inträffar när föräldern inte haft uppsikt, det går snabbt och barnet drunknar tyst. Om ni är flera vuxna, bestäm vem som har ansvaret, så att man inte tror att någon annan har koll på barnen.
 • Ha alltid gripavstånd till ditt barn om det inte kan simma, detta gäller också vid plaskdammen och badkaret. Även fågelbad, små dammar, stora vattenpölar och vattenfyllda diken kan vara farliga för barn. Små barn kan drunkna i 2–3 cm djupt vatten på mindre än 60 sekunder och många drunkningsolyckor sker i eller nära hemmet.
 • Flythjälpmedel som badringar, simringar, armpuffar, flytmanschetter och badmadresser är just hjälpmedel som skapar trygghet, men de saknar livräddande egenskaper. Barn kan använda flythjälpmedel på grunt vatten under uppsikt.
 • Se till att barnet alltid har flytväst i båten och vid vatten. För barn som inte kan simma behövs en räddningsväst med krage som gör att barnet snabbt vänds tillbaka på rygg om det hamnar med ansiktet neråt i vattnet. Västen ska vara godkänd för barn och CE-märkt. Låt gärna ditt barn provbada med västen för att förstå hur den fungerar.
 • Lär ditt barn att flyta tidigt. Att kunna flyta är det första steget för ökad säkerhet och ger vattenvana.
 • Låt barnet gå i simskola. Om det är lång kö kan du vända dig till en annan kommun eller se över privata alternativ.
 • När barnet har blivit lite äldre kan ni ha som regel att alltid simma längs stranden. Varken barn eller vuxna ska någonsin simma under bryggor eller hoppställningar.
 • Låt aldrig barn springa på bassängkanter och bryggor. Lär ditt barn att säga ifrån om någon knuffas eller håller fast någon under vattnet.

Mer läsning: Välj rätt barnpool inför sommaren

Foto: Shutterstock.com

7 tips för att vänja ditt barn vid vatten

 1. Låt barnet bestämma takten, tvinga aldrig barn till vattenlek.
 2. Havet är stort och kan vara skräckinjagande. För många barn känns det tryggare med en liten barnpool med lagom mycket vatten och kanter som tar emot.
 3. Om barnet vill bada i havet eller i en sjö – bär ut det i famnen så att ni kan doppa er tillsamnmans. Det blir mer roligt än läskigt så!
 4. Låt ditt barn bada i flytväst! Det är roligt att flyta och det skapar en trygghetskänsla.
 5. Med vattenleksaker blir det ännu roligare att plaska omkring i vattnet!
 6. Gå till badhuset regelbundet. Välj tider när det inte är alltför många andra barn där som busar och skvätter.
 7. Anmäl er till en bra simskola!