En slingrande gång av gamla trädgårdsplattor, klängande växter, grenar att gömma sig under och kanske ett rabarberstånd eller några smaskiga bärbuskar. Det räcker för att barnen ska älska att vara på den där plätten bakom radhuset som ni förmodligen köpte just för barnens skull.

För det är framför allt lite hemliga och mysiga ställen som barn gillar: hängande grenar, ett vildvuxet buskage att krypa i, träd att klättra i, små lekstugor och andra ställen där man kan få vara ifred, leka och skapa sin egen värld.

Positiva effekter på både motorik och intellektuell utveckling

På köpet får man glada, starka och viga barn med bra balans i kroppen, visar en studie om barns utelek av miljöpsykologen Fredrika Mårtensson vid Svenska Lantbruksuniversitetet. Genom att åla genom busksnår, springa och busa i kuperad terräng tränas motoriken. Eftersom barn lär sig med kroppen har den vilda uteleken dessutom positiva effekter på barnens intellektuella utveckling.

Men trots att det egentligen är superenkelt att göra trädgården till en riktigt kul plats att vara på så gapar många radhus- och villatomter tomma med kringslängda leksaker på en kortklippt gräsmatta, i bästa fall kantad av några vintergröna buskar. Orsaken är förmodligen att de flesta av oss vuxna styrs av någon slags konstig pedantisk trädgårdsnorm som säger att det ska vara välklippt och städat i en trädgård med spikraka rabatter och asfalterade gångar. Och tyvärr vinner ofta ordningen på bekostnad av barnens lek.

Tips och idéer som gör trädgården mer lekfull

Stökig trädgård kan bli paradis för barnen

Det som många vuxna tycker är en fin trädgård är inte sällan en tråkig trädgård för barn – och det som vuxna ofta tycker känns stökigt är ofta ett riktigt paradis i ungarnas ögon. Barn är som humlor, fjärilar och igelkottar – de älskar när det finns mycket vegetation och är lite vildvuxet. Själv kan du njuta av din trädgård istället för att ha dåligt samvete över alla ”städmåsten”.

Tips och idéer som gör trädgården mer lekfull

 • Låt ett hörn av trädgården växa helt vilt, och samla kvistar och löv i en stor hög, då trivs till exempel igelkottar. Vilket barn vill inte ha en egen igelkott i sin trädgård?
 • Men glöm inte heller de fria ytorna! För att en trädgård ska bli en riktigt härlig plats med bra ”lekflöde” krävs också att det finns fria ytor mellan de hemliga rummen, med plats för spring i benen, hopptävlingar och bollsport av olika slag.
 • Städa mindre, barn älskar när det finns mycket ”löst” material som de kan greja med. Pinnar, stenar, sand och gräs är perfekta när man leker affär eller inreder lekhuset.
 • Odla ätbara växter, det gillar barn. Köp till exempel månadssmultron och gräslökstuvor och sätt i krukor vid uteplatsen eller ytterdörren så att man kan ta sig en tugga när man går förbi. Gör det till en rolig gemensam aktivitet, låt barnen vara med redan från början, de kan till exempel gräva hål för plantorna med sina egna sandleksaker.
 • Ett stånd med rabarber är roligt att ha, rabarber är både goda och kul att leka med. Bak- och fram blir de stora bladen rabarberhattar och med stjälken kvar blir de paraplyer när det regnar. Håll koll på vattningen tillsammans med barnen och se hur det växer över tid.
 • Har ni inget bra klätterträd i trädgården? Köp ett enkelt klätterrep! (Och glöm inte – sätt alltid säkerheten för ditt barn först!)
 • Skaffa en gunga eller gungställning, beroende på förutsättningarna i din trädgård. En klassisk utomhusaktivitet som barn aldrig tröttnar på. (Även här gäller att säkerheten kommer först!)
 • Plantera två äppelträd på lagom avstånd från varandra för att funka som fotbollsmål. Sedan när ungarna växt upp är avståndet dessutom perfekt för en hängmatta.
 • Barn gillar trädgårdar som är indelad i mindre ”rum” och det kan man skapa på många olika sätt, med buskar och häckar eller med hjälp av ställningar där man låter till exempel snabbväxande bönor eller ärtor slingra sig upp. Man kan också köpa årsskott av korgvide (pil), skotten sticks ner direkt på växtplatsen och flätas samman till tunnlar eller kojor.
 • Döp de olika ”rummen” och delarna i trädgården tillsammans med barnen, då blir det mer sagostämning; Rådjursstigen, Blomstergången, Lyckotunneln och så vidare.
 • Klipp en buske så att den ser ut som en gubbe, så blommor i roliga mönster eller så i sick sack i stället för i raka rader. Eller varför inte göra en staty av grenar och löv. Kan man bygga en snögubbe på vintern finns det inget som hindrar en från att bygga en lövgubbe på sommaren!
 • Gör en snirklande gång av plattor i gräsmattan eller rabatten, du kommer att upptäcka att barnen gärna springer och hoppar där. Eller skapa slingrande grusgångar som man kan cykla på, det brukar barn tycka är spännande.
 • När vuxna minns sin barndoms lekar handlar det nästan alltid om olika utelekar. Vad lekte du? Var gillade du att leka, i vilka miljöer? Använd dina egna minnen som inspiration för din egen trädgård och dina egna barn.
 • Sist men inte minst – låt barnens kreativitet komma fram och skapa ytor för barnen att ta ut svängarna på. Barn gillar färg, låt dem piffa upp uppfarten eller parkeringen i asfalt med egna konstverk. Där finns gott om utrymme att måla med utomhuspennor!