Det enda man kan göra den första tiden är att försöka visa bebisen att det är skillnad på dag och natt. På dagen umgås man en stund efter att barnet fått mat, men på natten försöker man göra det hela så kort och smidigt som möjligt:

  • Mata barnet så fort det vaknar, gärna direkt i sängen. Tänd bara en svag lampa om du måste.
  • Om bebisen bajsar, gör ett så snabbt byte du kan. För det mesta kan man undvika blöjbyte på natten. Allt för att både förälder och barn ska somna om så snabbt som möjligt.

Glöm inte bort att tänka på dig själv

Små barn sover mest mellan 24.00 och 12.00. De vaknar och äter men är i allmänhet ganska trötta. Mellan 12.00 och 24.00 äter de ofta och är vakna ganska mycket.

Är du trött så försök själv vila när barnet vilar. Även om det kan vara frestande att städa eller få undan disken. Glöm inte bort att tänka på dig själv också.

Markera skillnaden mellan dag och natt

För dig som förälder kan det kännas bra att försöka förlänga vakenhetsperioderna respektive sömnperioderna och markera skillnad. Om bebisen vaknar till och gnyr för att magen krånglar efter tio minuter så försöker man få barnet att somna om. Likaså kan man försöka hålla barnet vaket lite längre varje gång. Den allra första tiden kommer det nog inte fungera, men redan efter några veckor brukar det gå.

Du kommer inte att få sova ostörd en hel natt på mycket länge, kanske flera år. Ställ in dig på det. Ett barn har kommit in i ditt liv, inte bara på dagen!

Foto: Shutterstock.com