Du arbetar som förskolepsykolog. Vad tycker du är det viktigaste att tänka på om barnet blir ledset när man ska säga hej då?
– Det är viktigt att lämna ditt barn enligt planen i alla fall, det vanligaste är att barnet slutar gråta efter en stund. Prata och ta hjälp av personalen på förskolan. För er är det första gången men personalen har lång erfarenhet och kan stötta osäkra och veliga föräldrar. Prata öppet med personalen om hur det fungerar och känns, då bygger man upp ett förtroende med förskolan och det är viktigt.
Du pratar om att man som förälder ska visa sig övertygad inför barnet, då blir det enklare för barnet. Hur menar du?
– Om man är för osäker och velig som förälder så känner barnet av det, att det är jobbigt att börja på förskola och att mamma eller pappa verkar ledsen. Lita i stället på att ditt barn kommer att ha det bra och följ den plan som finns. Det här är dock något helt nytt för barnet, därför ska man som förälder räkna med att det kan ta tid. Var positiv och ha tålamod.
Ni barnpsykologer brukar säga att det också är viktigt vad man säger. Vad är bäst att säga när det är dags att lämna barnet?
– Använd inte för många ord, håll det kort och konkret. Krångla inte till det utan säg ”Nu går pappa, puss och kram” eller ”Hej då, mamma kommer sen”. När du väl har gått, vänd inte tillbaka och börja vela. Vinka gärna i samband med att du går iväg, det blir som en ritual för barnet.
Mer läsning:
Psykologen: ”Jag tror att alla föräldrar har kluvna känslor inför inskolningen”
4 vanliga frågor inför förskolestarten
Foto: Shutterstock.com
Tips: Så får ni en enklare inskolning
- Nytt äventyr. Försök att inte låta nojorna ta över inför inskolningen. Det är normalt att känna sig nervös men se det här som en helt ny fas i livet. Om du är positiv blir det enklare för ditt barn att vara det.
- Prata med ditt barn. Ett bra sätt att minska både din egen och barnets oro är att prata positivt om allt som ska hända under inskolningen, hur det går till på förskolan och hur det ser ut där. Var positiv, då blir det enklare för ditt barn. Snåla inte heller på detaljerna – prata mycket!
- Social övning. Ta gärna med barnet överallt och lär barnet att vara i olika sociala sammanhang där det får träffa både vuxna och barn.
- Nya rutiner. Ta reda på förskolans mat- och sovtider i förväg. Då får du en chans att vänja ditt barn vid de tiderna redan i förväg. Brukar ditt barn somna vid bröstet jämt? Bryt vanan i god tid före förskolestarten, så gör du både ditt barn, personalen och dig själv en stor tjänst.
- Planera med jobbet. Har barnet aldrig haft barnvakt tidigare eller är blygt – se till att ha gott om tid för inskolningen innan du förväntas vara tillbaka på jobbet. Annars blir det bara extra nervigt.
- Hälsa på i förväg. Se till att ni får träffa förskolepersonalen eller dagmamman redan i förväg om det känns bättre för er. Då är barnet redan kompis med dem när det är dags för inskolning.
- Visa att du är trygg. Lita på att personalen som ska ta hand om ditt barn klarar sin uppgift. Känner du minsta tveksamhet kommer barnet att läsa av det bums, då blir också inskolningen svårare. Signalerar du trygghet, blir barnet mer tryggt.