LEGO-bitar huller om buller med dockkläder och bondgårdsdjur… Och just när du har städat upp traskar lilla tvååringen in och häller ut allt igen. Känns det igen?

Även om man som förälder är hyfsat ordningsam blir man ofta svårt motarbetad av familjens yngre medlemmar. Men så behöver det inte alls vara, menar ordningskonsulten Nina Strandberg som hjälpt många barnfamiljer att komma till rätta med prylkaoset.

– Det handlar om ganska enkla saker, att var sak ska ha sin plats och att barnen tidigt lär sig att plocka upp efter sig. Redan när barnet kan gå och stå är det dags, menar Nina Strandberg.

Men inte kan man väl lära så små barn att städa sitt rum?
– Inte helt själv, men tillsammans med en vuxen går det ofta jättebra. Med riktigt små barn får man leka fram städandet. Natta leksakerna och säg god natt till klossarna när ni lägger dem i lådan!

Små barn älskar ofta att hjälpa till och det viktigaste är att det tidigt blir en rutin att plocka upp efter sig, tycker Nina Strandberg.

– Låter man barnet slippa städa under uppväxten kan man inte heller bli sur när femtonåringen strör kläder omkring sig.

  • Namn: Nina Strandberg
  • Gör: Ordningskonsult med det egna företaget Iordning. Författare till boken Röj och rensa.

Läs också: Tapetsera i barnrummet – så gör du steg för steg

5 smarta tips från Nina

  1. Lär barnet tidigt att plocka upp efter sig. Gör städandet till en lek med de yngsta barnen.
  2. Underlätta för barnet att hitta leksakerna och städa efter sig genom att låta de olika sakerna ha sin bestämda plats. Skaffa ordentliga förvaringslådor och märk dem gärna med en bild på det som är i. Förvarningslådor för barn – se vårt utbud
  3. Utnyttja väggarna för förvaring. Sätt upp hyllor för ömtåliga leksaker och häng upp utklädningskläder på krokar i stället för att förvara dem i lådor. Vägghyllor barnrum – se vårt utbud
  4. Släng trasiga leksaker som inte går att laga direkt! Samma med pyssel och teckningar – spara godbitarna och släng resten. Ett tips är att fotografera en del av alstren så har man kvar dem ändå!
  5. Ha en bestämd låda för barnens alla teckningar som du sorterar en gång i halvåret.