Tips på billekar

 • Fortsätt berätta
  En person börjar hitta på en historia. Efter en stund får nästa person ta vid, och nästa… Med lite god fantasi och en stor portion humor kan det här bli jättekul!
 • Vad tänker jag på?
  En person tänker på något eller någon och övriga personer får genom att en i taget ställa smarta frågor gissa sig fram till den rätta lösningen. Den som kommer på rätt svar blir näst i tur att tänka på något.
 • Sten, sax, påse
  En klassiker! Lättast om man är två personer. Räkna till tre och forma handen i form av sten (knuten hand), sax (pek- och långfinger som ett framåtriktat v) eller påse (utsträckt hand). Sten vinner över sax, sax över påse och påse över sten.
 • Hänga gubbe
  En annan klassiker, som kräver papper och penna. En person tänker på exempelvis en känd person. Dra så många streck på papperet som det ingår bokstäver i personens namn. Sedan är det upp till motståndaren att gissa på bokstäver. Rätt bokstav skrivs på strecket, fel bokstav blir i stället en del i en hängning – man ritar en kulle, sedan en stolpe, ett rep osv. Det gäller alltså att gissa rätt i tid …
 • Mer papper och penna
  Sänka skepp och luffarschack är andra enkla spel som funkar bra i bilen.
 • Alfabetsleken
  En av våra favoriter! En person säger ett ord eller ett namn, nästa deltagare ska nu ta sista bokstaven i det ordet och ha som begynnelsebokstav i nästa ord. Exempelvis: bil, ladugård, dikesren… Bestäm om ni ska ha ett speciellt tema, som till exempel saker ni ser längs vägen, namn eller länder.
 • Gissa låten
  En deltagare nynnar eller sjunger på en låt, de andra ska se vem som först kan gissa vilken det är alternativt sjunga med i refrängen.
 • Räkna kor
  … eller väderkvarnar eller gula bilar. Vem har sett flest när ni når fram till nästa fikaställe? Sitter man på ett flygplan kan man istället räkna vita skor, portföljer, bebisar… you name it.

Fler tips för bilen eller flygresan

Fler tips för bilen eller flygresan

 • Kul packning
  Glöm inte att ta med en surfplatta i bakstätet eller packa i handbagaget. Sagor och visor är också ovärderligt att ha med. Böcker, tidningar och spel är annat kul som får tiden att gå.
 • Supersnacks
  Ladda med lite snacks att ta fram när hungern eller humöret åker berg- och dalbana. Skippa godiset som ger snabba kickar, utan satsa hellre på lite nyttigare grejer som russin, solrosfrön, frukt och kex. Kladdar dessutom lite mindre. En sportflaska med vatten är bästa drycken under långa bilresor.

Läs också: 7 tips för en säker bilresa

Foto: Shutterstock.com