Det kändes oändligt långt borta när man stod där med sin lilla nyfödda bebis i famnen. Men plötsligt är den där – dagen då ens lilla plutt ska skolas in på förskola. Spännande – och läskigt! Från och med nu kommer barnet att ha en egen vardag där du som förälder inte är med varje stund.

– Jag tror att alla föräldrar har kluvna känslor inför förskolestarten. Man både vill och inte vill. Egentligen kanske man skulle vilja vara hemma med barnet längre, men det går inte ekonomiskt. Det är helt normalt att känna sig kluven inför det här, säger Tomas Rahm, förskolepsykolog.

Från att ha varit tillsammans dygnet runt ska man nu skiljas flera timmar varje dag. Ens barn kommer att ha en vardag man inte har fullständig inblick i, vilket kan kännas skrämmande till en början. Tills man inser att det faktiskt inte bara handlar om att ”lämna bort” sitt barn, man lämnar det också till någonting. Till ett ställe där barnet får leka, får kompisar, får lära sig sånger och lekar, rita, måla, bygga och gå på utflykter. En massa roliga saker som man kanske inte hade kunnat erbjuda sitt barn själv. Och ju äldre barnet blir, desto större blir behovet av stimulans.

– Det finns många undersökningar som visar på att förskola är bra för barn, att barn som går på förskola utvecklas mer och fortare än barn som inte gör det, säger Tomas Rahm.

Normalt att oroa sig för barnet

Ofta handlar de kluvna känslorna kanske mer om oss föräldrar än om barnen.

– Man ska lämna ifrån sig det dyraste man har och det är normalt att man oroar sig: Kommer de att tycka om min unge? Kommer de att dra upp strumporna ordentligt, kommer de att se till att mössan sitter på? Tänk om någon är dum mot mitt barn? Det är en ny värld man står inför, en kollektiv barnvärld med skötbord och små toaletter, det ser inte ut som hemma och det känns annorlunda. Det gäller att våga släppa in sitt barn i allt det här nya, säger Tomas Rahm.

Tillit är nyckelordet när man ska lämna sitt barn på förskola. Man måste våga lita på att personalen gör sitt jobb bra och faktiskt ser till att alla barn har det bra under dagarna.

Olika från barn till barn

Hur inskolningen går är väldigt olika från barn till barn. En del barn verkar ha längtat efter att få börja och slänger sig in och börjar leka direkt, medan andra är mer avvaktande och inte vill släppa mamma eller pappa i första taget.

Men även om det går trögt i början behöver det inte alls betyda att det kommer att gå trögt även i fortsättningen.

– Inskolningen ska vara lite jobbig, det ska vara jobbigt att skiljas från sin mamma och pappa. Det är inget klockrent kriterium att en ”lätt” inskolning gör att resten av förskoleperioden går som smort. I vissa fall kan det vara så att barnet inte riktigt hunnit fatta vad som hände. Över huvud taget ska man akta sig för att ha för fasta uppfattningar om hur det ska gå till med inskolningen. För en del går det fort, andra tar längre tid på sig. Och det ena är inte mer rätt eller fel än det andra, säger Tomas Rahm.

Trotsa instinkterna

Att höra sitt barn gråta när man går iväg är tufft, det svider i hjärtat. Om man följde sina instinkter just i den sekunden skulle nog de flesta bara vilja springa tillbaka och ta upp sin lilla unge.

– Det är klart att det värker när ens barn gråter, men man får komma ihåg att det inte är farligt att bli ledsen ibland, det viktigaste är att man får tröst och blir bemött. Och det blir barnet på förskolan. Sen har personalen ibland en deal med föräldrarna att de ringer efter en halvtimme för att säga hur det går. Ofta får man som förälder fel intryck av förskolan, för att det både när man lämnar och hämtar kan kännas lite rörigt, medan resten av dagen faktiskt ser helt annorlunda ut. Men den biten ser man inte, säger Tomas Rahm.

Barn är som bekant olika. För de oblyga och spontana kan det vara lättare att börja på föris, men även de blygare barnen kommer att bli sedda och få sin plats. Förskolepersonalen är van vid alla olika personligheter och har sett många gruppkonstellationer. Och tänk på att du inte lämnar bort ditt barn. Du lämnar det till något.

Mer läsning:
Så blir inskolningen bra för dig och ditt barn
4 vanliga frågor inför förskolestarten

Foto: Shutterstock.com

Tips: Så hanterar du din oro inför inskolningen

  • Skippa skulden. Du är ingen dålig förälder för att du vill börja jobba eller plugga och lämna ditt barn på förskolan. Barn mår bra av att få träffa andra barn, leka och lära sig att umgås. De flesta barn i Sverige går på förskola. Och det är helt normalt att du känner gråten i halsen.
  • Förbered dig själv. Förbered dig själv på att du och ditt barn kommer att vara ifrån varandra ganska många timmar framöver. Tänk på hur det kommer att kännas – redan i förväg.
  • Våga fråga. Var inte rädd för att prata med den som ska ta hand om ditt barn. Skriv upp tankar och frågor på ett papper och ta med dig. Bättre att fråga än att vara orolig!
  • Var personlig. Har ditt barn en snuttefilt eller är rädd för något speciellt? Berätta om sådant för den som ska ta hand om ditt barn. Då blir det skönare för dig och enklare för personalen att till exempel trösta och göra på rätt sätt.
  • Acceptera bakslag. Var positiv men förbered dig mentalt på att det kan kännas svårt och jobbigt och komma bakslag efter en tid. Håll bara fast vid rutinerna så ordnar det sig snart.
  • Lyft problem. Ta frågor och eventuella dilemman direkt med personalen. Då bygger ni en bra relation och risken för konflikter minskar.