BB-väska

Nödvändigt!

Listan över saker att packa kan göras lång!
Läs vår artikel med tips på innehåll i BB-väskan

Babyskydd

Nödvändigt!

Ett måste redan vid hemresan från BB. Välj utifrån vilken bil du har eller vilken barnvagn du valt.

 • En bas för babyskydd är bra. Då sätter du bara fast basen en gång i bilen och sedan klickar du i och ur babyskyddet i basen.
 • Kolla upp om du har ISOfix-fäste i bilen. I så fall köper du ISOfix-bas och slipper extra arbete med montering.
 • Välj gärna ett babyskydd som du kan koppla på chassit på barnvagnen (beroende på vilken vagn du valt). Du kan använda det som travelsystem – klicka i babyskyddet direkt på chassit utan liggdel.

Barnvagn

Nödvändigt!

Självklart måste du ha en barnvagn. Vilken du ska ha är så klart upp till dig själv – men fundera över hur din vardag/livsstil ser ut och välj vagn efter det:

Läs vår stora guide för dig som ska köpa barnvagn

Kläder

Nödvändigt!

Köp kläder som är enkla att ta av och på. Bebisen är liten, allt är sladdrigt och man är livrädd att göra fel. Vi rekommenderar omlottbodies till en början. Skippa bodies med hål för huvudet om du är förstagångsförälder! Det känns bara nervöst och komplicerat.

 • Byxor med inbyggda strumpor är kanon den första tiden. Barnet kan inte hålla värmen och bör ha strumpor. De små fötterna är som gjorda för att tappa vanliga strumpor.
 • Sparkdräkter med knäppen på mitten är också bra. Inga hål att trä armar, huvud, ben i och ur.
 • En vinterbebis kräver vinterkläder. Tänk samtidigt på att en grinande bebis med kläder ofta har blivit för varm. Barnet kan inte kontrollera värme/kyla.

kläder nyfödd

Skötplats

Nödvändigt!

Ordna med en bekväm och smidig skötplats – här kommer du och ditt barn tillbringa mer tid än du någonsin kunnat föreställa dig. Vi rekommenderar ett bra skötbord, det finns allt från vägghängda bord och ståbord i olika material till modeller som man kan ha på badkar.

 • Se till att ha ordning och reda vid skötplatsen med många förvarningsutrymmen. Ett tips är att ha barnets kläder i närheten i någon förvaring. Ibland kan du behöva byta body vid varje blöjbyte om barnet är dåligt i magen.
 • Se över huvud taget till att ALLT finns i närheten så du inte behöver gå iväg och hämta saker. Många gånger när barn ramlat från skötbordet så skulle föräldern ”bara hämta något”.
 • Köp en lätthanterlig termometer – gärna som du tar i örat eller på pannan. Lär dig barnets temperatur, ta tempen på morgonen, före och efter matning, före och efter sömn och olika tider på dygnet. Upprepa ett par dagar i sträck så kan du framöver snabbt se om ditt barn har feber eller inte.

Extra tips! Köp 10-pack frottéhanddukar/tvättlappar från Ikea. Oumbärliga! Kan användas till allt.

Blöjor + bad- och hygienprodukter

Nödvändigt!

sovplats nyfödd

Sovplats

Nödvändigt/Bra att ha

Ja, det är klart att bebisen måste ha någonstans att sova! Men köp inte allt på en gång utan ta först reda på vad det är för krabat som kommer ut och hur hen vill göra med sin sömn.

 • Om bebisen gillar att ligga själv är en vagga av något slag kanon! Barnet ska gärna ligga lite trångt – för stor sovplats kan skapa en känsla av otrygghet.
 • Om bebisen inte gillar att sova själv första tiden är det helt onödigt att skaffa en vagga. Gå istället direkt på spjälsäng och hoppa över vaggan.

Glöm inte alla tillbehör och helst minst tre uppsättningar av sängkläder. Det är smidigt att kunna byta på en gång om bebisen kräks.

 • Madrasskydd är en bra investering. Köp gärna en dyrare variant och inte något billigt i plast. Annars kan det bli för varmt och riktigt små barn kan inte reglera värmen.
 • Babynest är också en bra investering. Du kan flytta runt sovplatsen för din nyfödda – perfekt!
 • Filtar! Man kan aldrig ha för många filtar.

Mer läsning: Så kan du hjälpa din nyfödda bebis med sömnen

amning nyfödd

Äta – amning och flaskmatning

Nödvändigt/Bra att ha

Om du har tur så får du igång amningen och allt fungerar perfekt. Men det är ovanligt! Det är bra att ha grejer hemma om det skulle behövas hjälp på vägen.

Om amningen fungerar kommer du hur som helst med all säkerhet få spruckna bröstvårtor och det gör ONT. Se till att ha bröstvårtsalva och bröstvårtskydd hemma.

Om din bebis inte verkar vara nöjd efter amning beror det troligen på att det finns för lite mjölk. Gå på magkänslan och använd i så fall ersättning. Det finns olika uppfattningar här om man ska mata med kopp eller nappflaska. Använd det som passar bäst för dig och ditt barn!

Om du inte får i gång brösten och vill amma – använd bröstpump för att ”kicka igång” brösten. Har du otur kan du behöva jobba med detta i veckor innan de kommer igång. Men skam den som ger sig!

Sammanfattning – lista över bra saker att ha hemma:

Babyvakt

Bra att ha

Det är lätt att tänka att det är onödigt med babyvakt – föräldrar har ju klarat sig utan det i alla tider – men icke! Speciellt som förstagångsförälder är det en bra grej. Du kommer gå in ofta för att kolla om ditt barn sover, om det andas, om det rör sig och så vidare… Du stör och väcker barnet!

Skaffa istället en babyvakt så kan du lyssna på avstånd (och titta om du har en monitor). Du går bara in när du måste. Du kan även ta en dusch utan att vara orolig, du hör om barnet vaknar och kan hoppa ur duschen. Alternativet är att vänta på att din partner kommer hem och tar över innan du kan duscha!

Babygym

Bra att ha

Ett babygym är en bra investering redan i början. Den första tiden kan du använda det som underlag och lekmatta. Barnet kan träna nacken och ligga på mage med roliga saker. Det går också att träna ögonen genom att fokusera på olika saker. Ett babygym är inte bara en rolig pryl utan du tränar barnets motorik på ett bra sätt.

Mer läsning och tips: Lek med din bebis!

bärsele nyfödd

Bärsele/bärsjal

Förenklar tillvaron

En riktigt bra produkt, men inte nödvändigtvis ett måste. Vissa barn gillar inte ens att bli burna på det här sättet. Andra vill ha närkontakt 24/7 och då behöver du en bra bärsele eller bärsjal.

 • Om du ska ha bärsele redan den första tiden, välj till ett spädbarnsinlägg.
 • Bärsjal är knöligt i början men riktigt bra när man har lärt sig använda den.

Babysitter

Förenklar tillvaron

Ingen livsviktig pryl, men förenklar avsevärt.

 • Babysitter används för barn 0–6 månader.
 • Bebisen kan vara med när man grejar hemma, man flyttar med hen när man lagar mat, hänger tvätt och så vidare. Roligare för barnet än att ligga på golvet.
 • Vi kan särskilt rekommendera Babybjörn som vi tycker är riktigt bra eftersom den kan förvandlas till sittstol och klarar barn upp till 3 år. En smart investering och en produkt med längre livslängd!

Innegunga / babygunga / hoppgunga

Förenklar tillvaron

Ungefär som med babysittern – den förenklar men är inte precis livsnödvändig. Ditt barn får en bra pryl att sitta i och kan hänga med familjen och se vad som händer utan att du måste bära med det hela tiden. Utbudet av innegungor är stort och de finns i olika varianter och prisklasser, bara att välja och vraka!

Leksaker

Onödigt!

Det är ganska onödigt med leksaker i början (med undantag för babygym). Barnet behöver egentligen inga leksaker den första tiden. Allting är kul och intressant, att köpa särskilda leksaker är alltså inte nödvändigt. Däremot är det ju roligt för dig som förälder att ha när du leker med din bebis, så köp babyleksaker om du själv tycker det är kul!

Mer läsning och tips: Lek med din bebis!

Foto: Shutterstock.com