• Prickar:
  Hormonplitor är normalt hos bebisar och inte alls farligt. När barnet är runt 3–4 veckor brukar det vara som mest. Ibland kan prickarna vara en reaktion på något mamman ätit, då brukar de vara mer jämnt fördelade över kroppen. Vanligast i ansiktet.
 • Ont i magen:
  Bebisar får ofta ont i magen, det handlar mycket om att de är små och att tarmsystemet är känsligt. Har man ett barn som har mycket ont i magen är det bra att låta det rapa efter varje måltid och gärna prova magknipsmassage. Ett annat enkelt knep är att låta bebisen ligga i en naturlig position som den är van vid från tiden i mammas mage.
 • Naveln:
  Navelstumpen brukar ramla av när bebisen är runt en vecka gammal. Innan den ramlar kan den lukta rätt så illa, men det är normalt. Ser naveln bra ut behöver man inte hålla på och tvätta hela tiden, det räcker med att torka ur den lite med en tops när man badat bebisen.
 • Torr hud:
  Bebisar har ofta känslig och extra torr hud, på grund av att de legat i fostervatten så länge. Det rättar till sig efter ett tag, men om det blir väldigt torrt och spricker upp ska man smörja in med en fet salva eller använda olja i badvattnet. Använd gärna milda och bra produkter – Bäjbi har bra ekologiska och närproducerade produkter som passar för små torrisar.
 • Skorv:
  Beror på en överproduktion i talgkörtlarna, och försvinner inte av sig självt. Man kan ta bort den med salicylsyrevaselin. Ofta kommer den tillbaka, och man behöver inte hålla på och pilla på den hela tiden. Men när den blir tjock och smutsig brukar de flesta vilja ta bort den.
 • Svullna bröstkörtlar:
  Att bebisar kan ha svullna bröstkörtlar och till och med lite häxmjölk i dem, är inget konstigt alls. Det är hormonellt betingat och inget att oroa sig över.
 • Fosterfett:
  Det kan sitta kvar en del fosterfett i armhålor och andra veck. Man kan tvätta bort det med lite olja, om man låter det sitta kvar kan det härskna och börja lukta illa. Använd exempelvis All Over Oil från Bäjbi eller Liberos Babyolja.
 • Klibbiga ögon:
  Riktigt små bebisar har ingen tårvätska, och dessutom är det trångt i tårkanalerna. En del får därför lite var i ögonvrårna, och det kan man tvätta bort med ljummet vatten bara. Det brukar gå över, men en del barn har det här under hela första året, tills tårkanalerna växer till sig lite.
 • Röd rumpa:
  Små bebisar blir ganska lätt irriterade i stjärten. Bästa sättet att motverka detta är att byta blöjor ofta, och gärna låta barnet ligga utan blöjor när det går. Är det bara lite lätt rött brukar det gå bort om man smörjer in med zinkpasta eller annan fet och skyddande salva.

Foto: Shutterstock.com