0-1 år
DEN BÄSTA LEKKAMRATEN ÄR DU!

Som ny i världen är ALLT spännande och ALLT skall upptäckas. Och helst av allt tillsammans med föräldrar. Utvecklingen första levnadsåret är nästan ofattbar och sker i små ”språng”. Det barnet behöver mest under den här perioden i livet är förstås närhet till föräldrarna men också stimulans. Lek och bus är favoritnöjen. Barnet lär sig att krypa, åla, kanske till och med ta sina första steg. Ditt barn vill ha leksaker som går att tugga på, som låter, som studsar och som rullar. Snart är det även kul att hamra, plocka, trumma och dra. Upptäck leken ihop med ditt barn!

Titta efter: babygym, skallra, bitring, boll, gosedjur, Skwish, speldosa i vårt lekrum.

1-3 år
“VÄRLDEN ÄR MIN” HOPP, LEK OCH SPRING 

Plötsligt är världen så mycket större. Ditt barn vill använda hela sin kropp till att spela, gunga, springa, sparka boll och klä ut sig. Språkutvecklingen börjar ta fart och barnet blir mer socialt och vill att mamma och pappa ska vara med och leka. ”Kan själv” är samtidigt ett återkommande tema och den lille virvelvinden kan uppfattas både som kaxig och självsäker. Men det är mycket aktivitet och livslust, så det är mestadels skoj och full fart framåt. Böcker är magiskt! Dockor är spännande! Rita, kladda och bygga med klossar är livet!

Titta efter: lära-gå-leksaker som en lära-gå-vagn, springcykel,  Bobby car eller aktivitetsleksaker som plocklådan och aktivitetsbordet i vårt leksaksrum.

3-5 år
KAN, VILL OCH SKA – UPPFINNA NYA VÄRLDAR 

Wow! Barn i denna ålder kan massor, nästan allt. Självkänslan är på topp och de tror på sin egen förmåga – vilket man ska uppmuntra. Det kan svänga en del i detta åldersspann från stormigt, till lugnt, till stormigt igen. Men omtänksamheten och viljan att lära finns alltid där som en röd tråd. Tänk att få leka doktor, flyga drake, sy med låtsats-nål eller fånga krabbor med håv. Allt är möjligt: cykla, spela, sudda, pussla, pyssla, gräva! Med lek och fantasi kan du och ditt barn skapa vad som helst – lek mer!

Titta efter: rollek där leksaker som leksakskök, kassa-apparat, veterinär-kit ingår, dockor, tågset och leksaksfordon i vårt leksaksrum.

+5 år
LEK PÅ SKOJIGT ALLVAR

Låt barn vara barn, också när skolan snart börjar. Nu vill de lära och leka: bokstäver, lera, experimentlådor, göra slime, trolla, konstruera och spel är coolt. Ditt barn börjar bli mer stillsamt och kan bättre förstå vad de upplever och de tycker om att prata och diskutera. Större planlagda aktiviteter blir samtidigt allt viktigare och behovet av att visa sig duktig är stort – så beröm och uppmuntra. Läs tillsammans, skratta ihop, spela med och mot varandra. Lek hela livet, både inne och ute!

Titta efter: leksaker från vetenskapens värld, pussel med många bitar eller mer avancerade set från Plus Plus och LEGO.


TRE EXTRA TIPS TILL DIG SOM KÖPER LEKSAKER TILL SMÅ BARN

1. Titta efter CE-märket. Märkningen innebär att leksaken du köper uppfyller hälso-, miljö- och säkerhetskraven inom EU.
2. Titta efter åldersmärkningen “Inte lämplig för barn under tre år” när du köper leksaker till barn under tre år.
3. Testa din nya leksak i en smådelscylinder. Konsumentverket har tagit fram en cylinder som har en diameter på tre cm. Om en leksak eller delar av en leksak är så liten att den får plats i cylindern kan den också riskera att fastna i halsen på ett litet barn.

Källa: Konsumentverket