Kittad och klar, säkerheten först!

Prioritera en bra sittande och välgjord hjälm, designade för att skydda barnets huvud från oförutsedda fall. Vi rekommenderar den tillhörande hjälmen från STOY, som även säljs separat, som är justerbar i nacken och utrustad med ett grönt säkerhetsspänne som släpper vid en vikt mellan 9-16 kg för ökad säkerhet. Det samma gäller för knä och armbågar; förhindra blåmärken och skrapsår med ett par pålitliga skydd.

Mer läsning: Cykla säkert – tips och råd för dig som förälder

Justera sitthöjden!

Vi alla kan relatera till den helt oförberedda ögonblicket att sätta sig på cykeln och behöva sparka skyhögt för att stabilisera sig på sätet, för att upptäcka att benen knappt når marken. Se till att sätet är anpassad efter rätt nivå innan ditt barn ger sig iväg; barnet ska kunna vila sina fötter stadigt på marken för att säkerställa ett smidigt första försök.

Lite hjälp går en lång väg!

Barn som ska lära sig cykla behöver en del hjälp innan dem kan cykla runt kvarteret. Varför inte låta dem trampa medans du supporterar dem med dina händer på styret. När dem verkar få in den rätta knycken, testa att avlägsna händerna men var snabb att fånga upp när (om) dem skulle vingla till. Repetera så många gånger som behövs! Det här är även toppen för att inge självförtroende och får barnet att samtidigt känna sig trygg.

Barncyklar – se hela utbudet

Ta en paus.

Små pauser förhindrar en överväldigande känsla av processen samt hjälper barnet med självsäkerheten och motivationen att fortsätta försöka igen och igen. Öva genom att cykla några meter i taget och använda bromsen för att få cykeln att stanna. På det här sättet lär sig barnet att lita på tryggheten i att kunna bromsa om det går för fort eller om balansen tappas.

Höj sätet!

Näst på tur, finn en naturlig sätesposition som tillåter en smidig räckvidd för rörelse vid oassisterat trampande. En bekväm sits med bra höjd från marken så barnet alltid kan sätta ned foten vid behov och extra trygghet. Heja på och uppmuntra att cykla själv och påminn om att du finns bakom att fånga om det skulle bli ostadigt.

Hitta en säker plats!

För att bemästra variationerna i den vardagliga terrängen, hitta ett stort och lugnt område bort från trafikerade vägar och stim för att tillåta barnet att lära känna sluttningar och kurvor i det närliggande området. Det här kommer hjälpa barnet att lära sig färdigheterna och få självförtroendet att navigera genom att bromsa, sakta ner och styra.

Mer läsning: Cykla säkert – tips och råd för dig som förälder

Äntligen, den bästa delen!

Förhoppningsvis genom att öva och repetera steg 3, 4 och 5 så många gånger som behövs, kommer ditt barn att ha lärt sig cykla självständigt. Om din minsting redan är proffs på att cykla så är ni redo att cykla tillsammans som en familj till spännande destinationer i när och fjärran!