Snart är det dags för höst. Vi vill att barnen ska vilja vara ute och leka vilket väder hösten än bjuder på och då är trelagersprincipen vår vän och vår lag. Vi börjar med att titta på lager 1.

Lager 1 – Baslagret

Lagret närmast kroppen ska vara varmt, skönt och hålla torrt. Tidigt på säsongen kan det vara bomull men när det blir kallare är ull ett bra val. Ull värmer även om det blir fuktigt eller blött. När du köper ull-kläder vill du att det ska vara mulesing-fritt som innebär en etisk djurhållning.

Lager 2 – Mellanlagret

En fleecejacka eller ännu hellre en vindfleece-jacka är det perfekta värmande mellanlagret i kallt väder. Vindfleece-jackan fungerar som ensam jacka nu på sensommaren och tidig höst och skyddar både mot vind och lättare regn. Fleece är gjort av polyester. Den vanligaste råvaran till återvunnen polyester kommer från återvunna plastflaskor och restmaterial från textilproduktion. Du kan även titta efter plagg i ull eller ullfrotté (kallas också ull-terry) till mellanlagret.

Lager 3 – Ytterkläder

Det yttersta lagret består av ett ytterplagg som gärna få vara ett skalplagg. Ett skalplagg är både vind- och vattentätt samtidigt som det andas. När du köper skaljacka, skalbyxa eller skaloverall ska du titta efter både höga vattenpelare och tejpade sömmar. Vattenpelare är ett mått som uttrycks i mm och visar hur mycket väta ett plagg klarar innan det blir blött. Ett plagg som har 5000 mm är måttligt vattentåligt medan ett plagg som har 10 000 mm eller över klarar vatten mycket bra.

Ett skalplagg kan användas året runt och allt du behöver göra är att anpassa vad du har under, det är en smart investering. Skillnaden på en skaljacka från vintersäsongen mot en du köper under sommarsäsongen är att en skaljacka för vintern är gjorda i ett tjockare material och är rymligare med mer plats för mellanlager och baslager.

Go, go, go till lager 1, 2, 3 hos Lekmer