Hösten är här och en guide i hur man klär barnen funktionellt och smart är högintressant läsning. Vi pratade med Bergans of Norway, ett märke som drivs av friluftsmänniskor och som har funnits sedan 1908. Bergans produkter var först på Sydpolen och på toppen av Mount Everest (!). Även om vi inte ska åka dit med våra barn så vill vi att barnen ska vilja vara ute och leka vilket väder det än är och då är trelagersprincipen vår lag. Vi börjar med att titta på lager 1.

 

 

 

Bergans baslager

1. BASLAGRET

Lagret närmast kroppen ska vara varmt och skönt i merinoull. Merinoull värmer även om den blir blöt. Materialet suger upp till 30 % av sin egen vikt innan det känns blött. Bergans merinoull är av hög kvalitet, mjukt och går att tvätta i maskin. Märket garanterar att all merinoull i deras plagg kommer från får som INTE har utsatts för mulesing.

 

Bergans Fleece

2. FLEECELAGRET ELLER MELLANLAGRET

En fleecejacka är det perfekta värmande mellanlager i kallt väder eller som ytterjacka under början av hösten. Fleece består av polyester. Den vanligaste råvaran till återvunnen polyester kommer från återvunna plastflaskor och restmaterial från textilproduktion.

 

Bergans skalkläder

3. SKALJACKAN OCH SKALBYXORNA ELLER SKALOVERALLEN

Det yttersta lagret ska bestå av ett skalplagg. Ett skalplagg är både vind- och vattentätt. Skaljackor, skalbyxor och skaloveraller från Bergans har vattenpelare på minst 10 000 mm (ett mått på hur mycket väta ett plagg klarar innan det blir blött), andas och är gjorda för att hålla länge. Ett skalplagg kan användas året runt och allt du behöver göra är att anpassa vad du har under – ett smart köp. Skillnanden på en skaljacka från vintersäsongen mot en du köper under sommarsäsongen är att vinterskaljackorna från Bergans är gjorda i ett tjockare material och är rymligare med mer plats för mellanlager och baslager.

Go, go, go till Bergans hos Lekmer