Följer du Inspirationforpojkar på Instagram? Det gör vi – varje dag. Vi är så glada att vi har fått en pratstund med Jenny som driver kontot. Hon ger oss en trendspaning, tipsar om hennes egna favoritkonton, hon delar bästa tipsen för föräldrar med barn på förskolan och avslutar med att rekommendera några favoritplagg till hösten och vinterns sortiment från vårt utbud. Du kommer garanterat få med dig både ett och två riktigt bra tips från denna intervjun.

Berätta om hur det gick till när du bestämde dig för att starta Inspirationförpojkar.

Även om beslutet gick ganska snabbt var det flera saker som till slut mognade fram till att starta @inspirationforpojkar på Instagram den 6 september 2014.

Jag har alltid haft ett brinnande klädintresse. När jag fick barn utvidgades intresset till att omfattade även deras kläder. Passionen för både snygga och funktionella plagg blommade ut till en närmast fanatisk strävan efter att hitta de bästa plaggen på marknaden. Genom åren har detta lett till att personer i min omgivning alltid har vänt sig till mig för att få råd inför olika köp till deras barn.

En nära familjemedlem som, då för 5 år sedan, var gravid med första barnet, påpekade flera gånger att fler borde få ta del av alla bra tips jag gav henne och andra nära vänner och familj. Hon upplevde mig påläst och kunnig med en fallenhet att alltid hitta både det bästa plagget och det bästa priset. Det tillsammans med min förmåga att hitta underbara, snygga och coola plagg till mina pojkar borde nå ut till fler. Själv kände jag att jag varken hade tid eller ork, än mindre tilltro till min egen förmåga.

Men någonstans grodde tanken hos mig. För jag letade efter snygga outfits och jagade ändå de skönaste och mest funktionella höstskorna eller varmaste vinteroverallen till mina egna barn. Min erfarenhet började bli bred och steget till att dela med mig kanske inte var så långt? Jag bar samtidigt på en frustration över att Instagram, då 2014, dominerades av rosa, spets och volanger. En stil som skiljde sig från det jag själv letade efter. Jag såg också frekvent påstående om att utbudet med andra stilar och framförallt kläder på ”pojkavdelningarna” var tråkiga med skralt utbud. Jag som upplevde att det fanns hur mycket underbart och bra som helst till alla barn. Själv letade jag plagg till mina pojkar över hela barnavdelningen och över storleksgränserna och hade snarare problem med att det fanns för mycket fint.

Allt detta, tillsammans med att min familjemedlem lovade att hjälpa till, gjorde att jag startade Instagramkontot som fick namnet @inspirationforpojkar. Ett namnval som inte på något sätt valdes för att utesluta någon utan för att vidga vyerna för de som begränsade sitt letande. Jag ville visa hur jag letade plagg till mina barn som var pojkar.

Med min försiktighet blev det i form av ett privat konto som jag inte trodde någon skulle se eller uppskatta. Men verkligheten blev en annan. Följarförfrågningarna trillade in. Intresset för kontot växte och även följarantalet. Otroligt roligt men samtidigt lite läskigt. Jag som bara är en helt vanlig mamma om än med ett stort klädintresse.

Instagram visade sig dock vara begränsat. Många tips och framförallt recensioner krävde mer utvecklande text och fler bilder. I februari 2016 startade jag därför bloggen Nouw.com/Inspobyme. Idag är mitt Instagramkonto och blogg nära sammanlänkade även om jag ser Instagram som min främsta kanal och också det jag är mest bekväm med.

Hur hittar du tiden samtidigt som du lever familjeliv och jobbar? Blir din familj någonsin galen på dig?

Det korta svaret är att det är oerhört svårt. Jag tror det är svårt att föreställa sig hur mycket tid ett konto som @inspirationforpojkar och en aktiv blogg tar. Det som syns är den allra minsta delen. Allt letande  och samlande av inspiration som mognar fram till bilder eller till det jag köper tar tid. Liksom att fotografera, skriva guider eller göra kollage. Allra mest tid tar det att vara närvarande och interaktiv med mina följare. Jag uppskattar mina följare enormt och jag är stolt över det community @inspirationforpojkar har blivit. För att upprätthålla det, vill jag och försöker jag, i hög utsträcknig svara på alla kommentarer jag får samt titta in kommentera tillbaka till de som skriver hos mig. Utöver det svarar jag på flera hundra medelande och mail varje dag. Ofta innebär det även att jag tar foto och visar olika saker för att hjälpa följaren som skriver till mig.

Allt detta slukar enormt mycket tid och även om jag tycker det är väldigt kul jobbar jag varje dag med att hitta både tiden och en balans i det hela. Jag säger nej till de flesta förfrågningar jag får och gör bara det jag själv brinner för. Så fort jag känner måsten eller tidspress backar jag. För mig är det grunden till att orka och fortfarande tycka detta är lika roligt. Interaktionen med följarna ger mig också mycket energi och jag kan tacksamt konstatera att flera av dom har blivit nära vänner till mig.

Jag lägger 50-60 timmar på Instagram och blogg varje vecka. För att hitta den tiden mellan jobb, barn och familj är den enkla och nakna sanningen att jag prioriterar bort väldigt mycket varje dag. Mina barn och familj är ALLTID prioritet nummer ett. Men jag prioriterar bort mycket annat. Jag tittar t.ex. aldrig på TV, jag sover allt för lite, jag har helt slutat att träna, hemmet är sällan välstädat, det ligger kläder överallt som jag drar fram och fotograferar, renoveringen av huset drar ut på tiden, ogräset växer ohämmat i trädgården, hjärnan får aldrig vila osv.

Nu låter det värre än vad det är men så klart är jag inte mer än människa och dygnet har bara 24 timmar. Självklart ligger jag sällan i fas med allt. Jag har utvecklat en förmåga att göra många saker samtidigt vilket underlättar. Mycket gör jag också före barnen har vaknat, när de somnat, när jag åker till och från jobb och på mina lediga dagar.

Om min familj blir galen på mig? Faktiskt inte. Mina bortprioriteringar handlar väldigt mycket om mig själv. Visst kan jag får kommentarer om att jag ska skynda mig eller sluta för dagen av min man men tack och lov blir varken han eller barnet galna på mig.

Vilka varumärken inom barnkläder tycker du är extra spännande just nu?

Vilken svår fråga! Det är så lätt att förföras av nyheter eller statement-plagg och hypade märken som kan skapa hysteri. Men hösten 2019 är det inget märke som sticker ut som mer spännande för mig. Jag anar istället en svängande trend. Det finns ett ökat intresse och större medvetenhet generellt när föräldrar köper barnkläder. Jag tror många, liksom jag själv, uppskattar variationen av olika märken. Hur något märke briljerar inom skor, något annat inom ytterkläder och ett tredje gör de snyggaste jeansen. Med detta stora utbud sätts barnens garderober ihop på ett mer medvetet sätt för att kunna levererar både till vardags och fest samt för att kunna möta alla säsongens väderutmaningar.

Jag lyfter själv ofta kapselgarderoben och dess grundtanke. Få väl utvalda plagg som kan matchas i oändlighet. Med en riktigt bra och användbar bas behövs bara ett par plagg som sticker ut för att få stor variation i garderoben. Kapselgarderoben är ett koncept som harmonierar väl med medvetenheten jag beskriver ovan.

Hand i hand med en bra basgarderob går också trenden som fokuserar på användbara plagg som förenar enkelhet, funktion och mjukhet. Ofta i form av enfärgade och ekologiska plagg. Vi ser flera märken som bygger sitt märke med just fantastiska basplagg som en grund.  Se t.ex. på Marmar Copenhagen, A Happy Brand, Minimalisma och Matilda Knows för att nämna några. Marmar Copenhagen som även har stort utbud av andra kläder, säljer tex slut på sina enfärgade basplagg väldigt snabbt. Jag tror detta bara är början och fler märken kommer följa efter.

Vad är det bästa/roligaste enligt dig med höstens trender?

Trender är spännande. För de kommer alltid i cykler och det är sällan att något känns helt nytt.

Hösten i sig är dock den bästa säsongen när det gäller kläder enligt mig. Möjligheten med olika klädlager, stickade tröjor och variation av accessoarer lockar mig alltid. Med min passion för värmande och funktionella plagg kan det liksom inte bli bättre.

Det bästa och roligaste med hösten 2019 är att utbudet av läckra accessoarer är bättre än någonsin. Många märken gör också snygga stickade tröjor i ullblandning. Något som förenar en snygg garderob med bra funktion.

En trend värd att nämna är teddypälsen som syns överallt nu. Det finns i form av jackor, som foder och på olika accessoarer.

Inspirationförpojkar

Vilka är några av dina favoritkonton på Instagram?

Jag inspireras av många och det är så svårt att enbart välja ut några.

I starten av @inspirationforpojkar var det ett gäng fantastiska tjejer som med sin härliga inspiration vidgade min erfarenhet och la grunden för sättet jag tittar på kläder idag. Jag kan inte nog lyfta och tacka @moa.nyberg, @josefinidadanielsson, @chaison, @svartvitrandig, @hemeleiheter, @erika_diana_bader och @michellegutt_

Sen finns det flera som jag återvänder till om och om igen bara för att njuta eller tanka inspiration. @my_kid_willem är min egen inspirationsguru. Fantastiska Linn har varit med mig från starten av @inspirationforpojkar och är ett värdefullt bollplank. Hon har en stilkänsla som ingen annan och inspirerar mig som få.

Kontot @stinne.h är den som lockat mig själv till allra flest köp till mina egna barn. Hennes val av kläder ligger nära det jag själv gillar och hon har en förmåga att hitta precis de där plaggen jag älskar men hade missat om hon inte visat dom.

Daglig inspiration får jag ifrån @julibarnen. Hon är helt otrolig och hennes härliga flöde och alla tips fyller på mina inspirationsdepåer.

Hur kommer du fira 50 000 följare?

@inspirationforpojkar har precis fyllt 5 år och det har jag firat med stort ”kalas”. Jag är faktiskt mitt uppe i firandet där jag tävlar ut det jag upplevt som mina fem bästa köp dessa fem åren. 50 000 följare hade varit symboliskt och roligt att nå men jag planerar inget firande kring just det.

Vilka är några av de mest förekommande frågorna just nu i säsongsskiftet?

Det mesta handlar om ytterkläder och skor. Både frågor om de bästa och mest funktionella varianterna, storleksfrågor och funktioner hos olika märken.

Vilket är dina bästa tips för föräldrar med barn på förskolan?

1. Barn ska kunna vara barn med all lekfullhet och spring i benen utan att kläderna begränsar. Välj kläder som är bekväma att leka i och som är sköna att ha under ytterkläderna. Jag gillar tröjor med mudd i ärmslut. Framförallt på yngre barn. Så bra att kunna dra upp ärmen då de ritar eller äter. Dessutom sitter de bra under ytterkläderna.

2. Leggings är ett fantastiskt plagg som är både mjukt och skönt inomhus och under ytterkläderna. Det finns varianter med borstad insida som är lite varmare till hösten och vintern.

3. Halksockar kan vara bra. Men tänk på att det kan hämma fotens naturliga rörelse i skorna. Dessutom kan det vara svårare att hålla värmen i skon. Enligt ledande skomärken kan gummiplopparna lätt ta upp kyla från marken genom skon och leder kylan vidare till foten. Strumpor utan halkskydd och istället använda inneskor på de hala golven kan vara ett bättre alternativ. Jag vill också slå ett slag för ullsockor för att hålla fötterna varma på vintern.

4. Välj rätt kläder efter väder och aktivitet. Det är dock lättare sagt än gjort. Själv kollar jag alltid dagens väder via en väder-app. Häng alternativa ytterplagg på förskolan som gör det möjligt att möta både kyligare morgnar och soliga eftermiddagar.

Tänk på att vädret kan svänga snabbt. Gör inköpen inför en ny säsong i tid. Det är inte kul att stå i hallen på morgonen och upptäcka att sommarens sneakers är för kalla och vårens vattentäta kängor har blivit för små.

6. Köp rätt storlek. Det är lätt att frestas att köpa stora storlekar för att förlänga användningstiden. Växtmån är alltid bra. Men för stora kläder och framförallt för rymliga ytterplagg gör att barnet kan bli hämmad i leken. Det finns även risk att olika funktioner hos tex en overaller hamnar fel och att benslut hamnar i marken vilket kan leda till att tyget nöts mer.

7. Slutligen, märk plaggen med namn.

Inspirationförpojkars tips för inköp till barnens höst- och vintergarderob

Inspirationförpojkar1. Isbjörn of Sweden skaljacka 

2. Reima täckväst

3. Kuling täckväst

Inspirationförpojkar

4. Lindberg mössa

5. Isbjörn of Sweden skalbyxor

6. Isbjörn of Sweden ull-tröja

Inspirationförpojkar

7. Viking Gore-tex sko

8. Viking Gore-tex sko

Inspirationförpojkar

9. Emma & Malena stickad mössa

10. Isbjörn of Sweden Vinterjacka

11. Kuling ullterry-tröja

Inspirationförpojkar

12. Reima Balaklava

13. Reima tumvantar för vintern

14. Reima Vinteroverall

Inspirationförpojkar

15. Joha ull-leggings

16. Joha varm långärmad tröja i ull och silke

17. Kuling ull-strumpor

Inspirationförpojkar

18. Name It stickad tröja

19. Ebbe Kids stickad tröja

Inspirationförpojkar

20. Viking termostövlar

21. Superfit vinterskor

Tusen tack för att vi fick prata med dig Jenny!