Det finns många olika typer av barnvagnar

I vår guide nedan går vi igenom de olika kategorier av barnvagnar som finns på marknaden:

 • Duovagn / liggvagn – upp till cirka 3 år
 • Kombivagn – upp till cirka 3 år
 • Sittvagn – för lite äldre barn
 • Syskonvagn / tvillingvagn
 • Resevagn / paraplysulky – perfekt på resan
 • Aktivitetsvagn / sportvagn / joggingvagn

Inom varje kategori finns en rad olika utföranden och kombinationer att välja mellan när man köper barnvagn. Därtill finns det förstås också flera olika varumärken.

Nedan går vi också genom vad man ska tänka på när man väljer barnvagn: mått och vikt, chassi, hjul och vilka rekommenderade tillbehör som finns till barnvagnar.

duovagn

Duovagn – upp till cirka 3 år

En duovagn är anpassad för nyfödda upp till omkring tre år gamla barn. Denna vagn består av ett underrede (chassi), en liggdel och en separat sittdel.

Duovagn är alltså precis vad det låter som – en vagn som med två separata delar. Det praktiska är att samma chassi används till båda delarna, du köper en barnvagn som kan användas från första stund till dess att barnet själv kan gå.

Det enda du behöver göra är alltså att byta ut liggdelen mot sittdelen när barnet har rätt ålder inne och då används samma chassi som tidigare.

 • En fördel med duovagnar är att de ofta kan upplevas som något lättare att köra eftersom liggdel och sittdel inte är monterade tillsammans (samtidigt) på chassit. På så sätt kan vagnen bli lättare jämfört med en del andra modeller.
 • Ytterligare en fördel är att det inte blir något slitage på sittdelen förrän den verkligen ska börja användas av barnet.
 • Dessutom är liggdelen oftast av en lite större, mer rymlig variant som kan användas även av lite äldre barn (jämfört med liggdelen på en kombivagn).
 • Det finns också duovagnar som har inbyggt sittstöd (ryggstöd) vilket underlättar för barnet att sitta själv den första tiden.

Duovagnar och kombivagnar – se hela utbudet

Kombivagn – upp till cirka 3 år

Kombivagnen är som det låter på namnet: en kombinerad ligg- och sittvagn. Den passar, precis dom duovagnen, för nyfödda upp till omkring tre år gamla barn. Vagnen har ett chassi, en sittdel och en liggdel (lift). På många kombivagnar är sittdelen vändbar, men det finns också vagnar där den är fast.

Liggdelen (liften) finns som olika modeller, men består oftast av en mjuklift eller hårdlift:

 • Vissa mjukliftar kan göras om till en enklare åkpåse.
 • Hårdliften är mer rymlig, men den kan inte göras om till en åkpåse. Den har normalt samma bottenplatta som mjukliften men är uppbyggd på samma sätt som en liggkorg.

Mjukliften eller hårdliften monteras tillsammans med sittdelen som en kombination på chassit. Vissa mjukliftar och hårdliftar kan även säkras fast i en del av sittdelen som kallas selefäste.

En stor fördel med kombivagn är att liggdelen enkelt kan lyftas ur vagnen. Smidigt om man inte kan ta med sig vagnen in, till exempel på ett trångt kafé eller i en trappuppgång som saknar hiss!

Duovagnar och kombivagnar – se hela utbudet

duovagn vs kombivagn skillnad

Duovagn vs kombivagn – vad är skillnaden?

Det kan vara lite förvirrande med duovagnar och kombivagnar – vad är egentligen skillnaden? Barnet kan ju både sitta och ligga i båda varianterna.

Det enkla svaret är att duovagnen har en separat liggdel och sittdel, som man kan byta ut, alltså växla mellan. Kombivagnen har båda delarna i ett eftersom liggdelen där placeras i sittdelen. De olika typerna har olika fördelar (läs mer om det i respektive avsnitt ovan).

Duovagnar och kombivagnar – se hela utbudet

sittvagn

Sittvagn – för lite äldre barn

En sittvagn består av chassi och sittdel och är lämpad för lite äldre barn. Vagnen är lätthanterlig och något mindre vilket gör den smidig. Sittvagnar varierar ganska mycket i utseende och modeller från märke till märke.

Den klassiska sittvagnen har oftast en vändbar sittdel. Det finns också varianter där sittdelen sitter fast på chassit och har ett handtag som kan fällas över (vändas) när man vill ha barnet i motsatt riktning. Ett annat kännetecken för sittvagnen är att ryggstödet är ställbart i flera olika lägen.

Det finns även klassiska sulkys där barnet sitter framåtvänt och ryggstödet inte kan fällas till liggläge utan endast till viloläge.

Sittvagnar – se hela utbudet

syskonvagn tvillingvagn

Syskonvagn / tvillingvagn

Syskonvagn – eller tvillingvagn – är en smart lösning för dig som får barn tätt eller helt enkelt väntar tvillingar. Som namnet antyder har syskonvagnen alltså plats för två barn samtidigt.

Det finns en mängd olika modeller med sittdelarna placerade sida vid sida eller på längden – och varianter med vändbara sittdelar. Vår rekommendation är att du noga tittar igenom listan över funktionerna hos den vagn du funderar på att köpa:

 • Bredd och vikt – vad passar för er?
 • Kolla vilken som är max tillåtna totalvikt för barnen i vagnen
 • Går vagnen att fälla ihop på ett smart och enkelt sätt? Bra om du ska packa in den i bagageutrymmet på bilen.

Syskonvagnar och tvillingvagnar – se hela utbudet

resevagn

Resevagn / paraplysulky – perfekt på resan

Resevagn eller paraplysulky är en liten och smidig vagn som du kan ha i bilen eller ta med på resan. Se den som ett komplement till din vanliga barnvagn.

Resevagnen har ofta svängbara hjul och är i regel väldigt lätt att hantera. Den tar oftast liten plats hopfälld vilket självklart underlättar vid förvarning och på resan. En del vagnar blir så kompakta när man fäller ihop dem att man kan ta med dem som handbagage på flyget. (Men kolla alltid vad som gäller med det flygbolag du ska resa med – olika flygbolag har olika regler.)

Resevagnar är däremot inte avsedda för regelbunden användning i vardagen, där finns det bättre och mer rejäla alternativ att välja.

Resevagnar och paraplysulkys – se hela utbudet

aktivitetsvagn

Aktivitetsvagn / sportvagn / joggingvagn

Aktivitetsvagnar eller joggingvagnar finns i många olika utföranden och passar för dig som har en aktiv livsstil med behov utöver de vanliga promenaderna med barnvagn. Kanske rör du på dig väldigt mycket om dagarna och vill kunna ta med barnvagnen på löpturen.

Aktivitetsvagnar, sportvagnar och joggingvagnar – se hela utbudet

✔ Checklista när du ska välja barnvagn

 • Vilket passar bäst för dig – duovagn eller kombivagn?
 • Bor du i villa eller lägenhet? Finns det hiss eller endast trappor? Var kommer vagnen förvaras? En kombivagn kan vara att föredra om du bor i lägenhet, särskilt om hiss saknas.
 • Hur ska du transportera vagnen? Bil eller kollektivtrafik? Tänk på vagnens funktion, mått och vikt när du gör ditt val.
 • Hur ska du använda vagnen? Mestadels i stadsmiljö eller ska den också med på skogspromenaden? Detta kan avgöra vilka krav du behöver ställa på funktion och kvalitet.
 • Behöver vagnen ha reglerbart handtag? Vem ska köra/använda vagnen?
 • Är det viktigt för dig med vändbar sits?
 • Fasta eller svängbara hjul?
 • Material – tvättbart?
 • Vilken maxvikt (på barnet) tillåter vagnen?
 • Tester – se till att vagnen är testad och godkänd samt uppfyller den standard som gäller inom EU. De flesta vagnar är testade för en maxvikt på 15 kg. (Liggkorgar är oftast testade för 9 kg.) En del barnvagnstillverkare låter testa sina modeller utöver standarden på 15 kg.
 • Märke och/eller design? Är det viktigt för dig?
 • Pris! Hur mycket pengar vill du lägga ner på barnvagnsköpet?
 • Vilka tillbehör behöver du köpa direkt vilka kan du vänta med tills senare? Glöm till exempel inte att barnvagnsreflexer är viktigt att ha på vinterhalvåret eller över huvud taget när det är mörkt ute!

Mått och vikt

Det är bra att tänka på vilken storlek och vilket utförande din barnvagn ska ha för att passa dig och din familj. Hur bor ni? Ska vagnen transporteras i bil – hur stor får då vagnen max vara för få plats i bagageutrymmet?

Vikt – fundera på hur mycket du tror att du kommer behöva lyfta vagnen. Ofta lyfter man faktiskt inte vagnen så ofta som man kanske tror på förhand. Man lyfter in den i bilen, upp i bussen eller kanske upp för trappor på väg hem. Vissa tillbehör som exempelvis liftar väger några kilon extra. Och syskonvagnar väger i regel förstås mer än enkelvagnar, lägg till 5–10 kg i normalfallet.

Chassi

Vilken typ av chassi behöver du? Det finns flera olika att välja mellan såsom höj-/sänkbart, reglerbart handtag och inte minst en massa olika färger.

Det kan vara bra att ha ett reglerbart chassi om ni som ska köra vagnen är olika långa. Det är också bra om chassit kan fällas ihop och göras kompakt, särskilt om du tänkt transportera vagnen i bil.

Hjul

De två vanligaste typerna av hjul är plasthjul och lufthjul, men det finns också en särskild typ av punkteringsfria hjul. Därtill kan hjulen vara antingen fasta eller svängbara. Och det finns både vagnar med tre och med fyra hjul. En hel del att välja bland, med andra ord!

Vilken typ av hjul ska man välja?

 • Valet av material och typ baseras till stor del på vilken miljö vagnen ska användas i:
 • Plasthjul: Består av massiv plast och är därför punkteringsfria. De har en lite sämre stötdämpning och är betydligt snabbare än lufthjul. Plasthjulen slits oftare lite fortare än lufthjul. Vid slitage fastnar också grus lättare, till exempel under vinterhalvåret.
 • Lufthjul: Har en bra hållbarhet och stötdämpning och är anpassade för användning på flera olika typer av underlag, såsom stadskörning, terräng och snö. Glöm inte att ibland se över luften i däcken för att fylla på om det skulle behövas. Om luften har gått ur kan det bero på punktering, då behöver man laga innerslangen eller byta ut den mot en ny.
 • Punkteringsfria hjul: Kanske det bästa valet. Består av en plastkärna med en gummerad yta. Påminner om lufthjul men du slipper risken att få punktering och hjulen har lång livslängd. Till skillnad från plasthjul fastnar inte grus på däcken.
 • Fasta eller svängbara hjul? En vagn med svängbara framhjul kan ofta upplevas som smidigare att använda, inte minst i trängre utrymmen. Svängbara hjul är kanske något vanligare i stadsmiljö där man värdesätter rörlighet på ett annat sätt. Om man däremot är ute på promenad på en landsväg är det bättre med låsta eller fasta hjul.

tillbehör barnvagn

Barnvagnstillbehör

Det finns hur mycket tillbehör som helst – allt behöver du förstås inte köpa på en och samma gång! Du kan läsa mer om de vanligaste barnvagnstillbehören i listan nedan.

Tips! Missa inte våra populära barnvagnspaket där vi har satt ihop olika kombinationer med barnvagnar, bilstolar, sängar, kläder och tillbehör!

Bilstolsadapter / travel system

Med en bilstolsadapter eller travel system slipper du väcka ditt barn i onödan när ni parkerat bilen och ska vidare med barnvagnen. Med adaptern kan du enkelt koppla på bilbarnstolen eller babyskyddet direkt på barnvagnen.

Bilstolsadapter, resesystem och travel system – se hela utbudet

Åkpåse

Åkpåsen är som en sovsäck man kan ha i barnvagnen. Det är skönt för barnet att ligga nerbäddat i en åkpåse istället för att vara klädd i alltför många tjocka plagg. Åkpåsar finns i alla möjliga färger och material såsom dun och fleece. De finns även anpassade specifikt för vinter eller sommar.

Åkpåsar och sittdynor – se hela utbudet

Sittvagnsdyna

Sittvagnsdynan är ett väldigt praktiskt tillbehör – det är skönt och mjukt för barnet att sitta på dynan och samtidigt skyddar du vagnens klädsel. Dynan är enkel att ta av och tvätta.

Åkpåsar och sittdynor – se hela utbudet

Regnskydd

Regnskydd är ett måste för att skydda ditt barn och vagnen från väta. De flesta vagnar har en lätt impregnering men regnskyddet ger ytterligare skydd. Dessutom bra att ha som skydd i snöväder!

Regnskydd – se hela utbudet

Parasoll

Ofta behöver man skydda sitt barn från solljus när man är ute och går med vagnen. Här är parasoll ett utmärkt val. De finns i matchande färger till de flesta vagnar och i olika typer av textilier.

Parasoller – se hela utbudet

Solskärm

En solskärm är ett komplement till parasoll och har samma funktion – att skydda barnet från starkt solljus. Även här finns flera olika modeller som passar med olika vagnar.

Solskärmar – se hela utbudet

Insektsnät

Insektsnät är ett bra skydd för ditt barn mot mygg och småkryp. Finna i olika färger och modeller.

Insektsnät – se hela utbudet

Hjulskydd

Bra att ha om vagnen används också inomhus. I vissa fall innehåller hjulen petroleum och det kan uppstå en reaktion i form av färgförändring på golv inomhus.

Hjulskydd – se hela utbudet

Skötväska

De flesta skötväskor är utrustade med skötbädd och förvaringsfack. Välj gärna en väska som har många och bra förvaringsmöjligheter!

Obs! Tänk på att ha uppsikt över väskan när du hänger den på vagnen eftersom det finns en tippningsrisk för hela vagnen om du skulle ha packat väskan för tungt.

Skötväskor – se hela utbudet

Fler saker som är bra att ha

Fler saker som är bra att ha

 • Extra filt
 • Lammskinn
 • Vagnleksaker
 • Mugghållare
 • Ståbräda
 • Reflexer
 • Första hjälpen-kit
 • Barnvagnskrokar
 • Barnvagnslås
 • Skötselprodukter till vagnen, exempelvis pump om du har lufthjul
 • Barnvagnstillbehör – se hela utbudet

Behöver du hjälp med ditt köp?

Våra kunniga medarbetare hjälper dig gärna att välja en barnvagn som passar just dig och din familj!

Kontakta oss

Mer läsning: Så lurar du tjuven – och slipper få barnvagnen stulen

Foto: Shutterstock.com