Cykelhjälm – hitta rätt storlek

Välj en cykelhjälm som sitter skönt och är lagom stor. Passformen är viktigare än hur hjälmen ser ut!

Hjälmen ska täcka hela huvudet, även panna och bakhuvud. Men den ska inte vara så stor att den glider bakåt, ner i nacken. Det är lätt att tänka att man kan köpa en lite större hjälm som barnet kan växa i, men det ska man alltså inte göra.

Justera samt dra åt remmar och hakband så att hjälmen sitter ordentligt. Det ska gå att få in ett finger mellan hakbandet och hakan, inte mer än så.

Cykelhjälmar och skydd – se hela utbudet

Grönt spänne – en viktig säkerhetsfunktion

För barn under sju år rekommenderar vi cykelhjälm med grönt spänne som löser ut om barnet fastnar och blir hängande i hjälmen vid lek (på grund av strypningsrisk). Detta är en viktig säkerhetsfunktion.

Grönt spänne – en viktig säkerhetsfunktion

Undvik skrubbsår med armbågsskydd och knäskydd

Det kan vara bra att komplettera med armbågsskydd och knäskydd för att undvika skrubbsår och andra skador. Dessutom funkar det perfekt att återanvända skydden när ditt barn blir större och till exempel börjar åka inlines.

Var uppmärksam på att handledsskydd inte ska användas när man cyklar. Det blir svårt att greppa och hålla i styret. Det blir också betydligt svårare att svänga och bromsa med handbromsen – farligt! Handledsskydd ska endast användas när man saknar handtag, exempelvis när man åker inlines eller skateboard.

Handbroms eller fotbroms?

Vi rekommenderar att du köper en barncykel med både handbroms och fotbroms. Det är bra om barnet får lära sig använda båda typerna.

Läs mer om vikten av att öva på att bromsa: Lära barn cykla – vi guidar dig!

Handbroms eller fotbroms

När kan man låta barnet börja cykla i trafiken?

Tidigast vid omkring tolv års ålder kan man låta barn börja cykla själva i trafiken. Barn är impulsiva, de blir lätt distraherade och har dessutom ett mer begränsat synfält än vuxna. Börja först med att öva på att cykla tillsammans i trafiken och låt barnet träna på att uppmärksamma de risker och faror som finns.

Vad säger lagen om cyklar och cykelhjälmar?

Enligt lagen ska barn och ungdomar upp till 15 år använda cykelhjälm både när de cyklar själva och när de blir skjutsade.

Själva cykeln ska vara utrustad med ringklocka. Ska man cykla i mörker måste den också ha vitt lyse och reflex fram, rött lyse och reflex bak samt orange reflex åt sidorna.

Mer läsning: Lära barn cykla – vi guidar dig!