En springcykel (som även kallas balanscykel) är ett bra redskap för mindre barn när de först ska lära sig att cykla. Med en cykel utan stödhjul sparkar man sig istället fram med fötterna i marken och barnet lär sig träna upp balans och koordination utan pedaler som annars kan vara i vägen.

Tre fördelar med springcyklar

1. En sak i taget

Cykeln är enklare för barnet att kontrollera eftersom man kan sätta fötterna direkt på marken. Barnet kan fokusera på att hålla balansen istället för att barnet både ska lära sig balansen och lära sig hantera pedalerna samtidigt.

2. Närmare marken

Det är ett säkrare sätt att lära sig cykla på eftersom att barnet är närmre marken, så om dom skulle ramla är fallet lägre än med en vanlig cykel.

3. Hitta balansen

Stödhjul ger barnet stabilitet medan springcykeln låter barnet hitta hans/hennes egna stabilitet och balans. Stödhjul kan ge en falsk trygghetskänsla. Barnet måste lära sig hitta balansen utan dom, det gör att barnet måste lära sig ett extra steg som inte behövs med springcykeln

Bra att tänka på innan ditt köp

Storlek 
Köp rätt storlek för nu, inte för framtiden. Springcyklarnas vanligaste storlek är 10 tum och 12 tum. För att hitta rätt storlek behöver man mäta barnets innerbensmått. Om barnets mått ligger mellan ca 25 cm-35 cm passar en 10-tums-cykel medan om barnet är ligger mellan ca 35-45 cm är en 12-tums-cykel rätt. Tänk på att barnets fötter måste ligga planet emot marken när han/hon sitter på sadeln. I illustrationen nedan ser du hur du mäter innerbensmått och i tabellen ser du vilken storlek på cykel som är rätt för ditt barn.

Hjulkvalitet
Underhållsfria plastdäck är toppen för små barn men om barnet är äldre kan vanliga hjul med luft vara ett bättre val för att få ett bättre grepp.

Vikt
Varje cykel kommer med en specifik maxvikt.

Har du frågor om cyklar, springcyklar, sparkcyklar eller andra åkfordon för barn, prata med oss!

Se springcyklar hos Lekmer