1. Säkerställ att du har monterat bilbarnstolen på rätt sätt

Den som kör bilen är ansvarig för att bilbarnstolen är korrekt monterad. Det spelar ingen roll hur säker en stol är om den inte monterats på rätt sätt. Kolla i bruksanvisningen för bilbarnstolen eller babyskyddet för att vara helt säker!

Bilbarnstolar flyttas ofta mellan olika bilar. Var noggrann varje gång med att installera stolen på rätt sätt – en olycka kan inträffa även vid en kort körsträcka.

2. Internbältet ska spännas fast ordentligt

Internbältet måste vara ordentligt spänt och ska ligga nära barnets kropp. Du kan kontrollera detta genom att försöka vika bältet vid barnets axlar – detta ska inte gå att göra när bältet är tillräckligt spänt.

Nedan kan du se en film från BeSafes ambassadör Linda Blom, som visar hur du spänner bältet:

3. Låt bärhandtaget på babyskyddet vara kvar i upprest läge

En vanlig missuppfattning är att babyskyddets handtag endast är ett handtag. BeSafes bärhandtag fungerar även som skydd mot rotation vid olycka.

Lämna alltid bärhandtaget i det uppresta läget i bilen för ökat skydd vid en olycka!

Låt bärhandtaget på babyskyddet vara kvar i upprest läge

BeSafes bärhandtag fungerar även som skydd mot rotation vid olycka (se bild ovan till höger).

4. Undvik lösa föremål i bilen

Surfplattor, spel och andra leksaker är bra tidsfördriv under långa bilresor, men de kan också utgöra en säkerhetsrisk. Tänk på att sådana föremål flyger runt och blir extremt tunga vid en olycka!

Det är kanske svårt att helt skippa surfplattan men säkerställ åtminstone att saker inte ligger löst i baksätet när de inte används. Detsamma gäller för all packning och andra föremål i bagageutrymmet: se till att allting är säkrat så att inga föremål kan flyga in i kupén vid en olycka.

5. Stanna bilen om ditt barn gråter

När barnet gråter flyttas ditt fokus från körningen till ditt barn och därmed ökar risken för en olycka markant. Istället för att försöka trösta medan du kör, ta en paus och trösta barnet i lugn och ro.

Stanna bilen om ditt barn gråter

6. Ta hjälp av smarta tillbehör

Det finns många smarta tillbehör som gör bilresan både enklare och säkrare, ett exempel är BeSafes bältessamlare som begränsar bältets rörelsefrihet och därmed hindrar barnet från att själv ta sig loss. Ett annat bra exempel är BeSafes babyspegel som ger dig uppsikt över barn i baksätet och gör bilresan tryggare. En trygg förälder är en bättre förare!

Tillbehör för bilbarnstolar från BeSafe – se hela utbudet

7. Bakåtvänt så länge som möjligt

Det är fem gånger säkrare att låta små barn åka bakåtvänt, visar statistik. Därför bör du välja en bilbarnstol som ditt barn kan åka bakåtvänt i länge, helst upp till 4–5 års ålder.

Det som avgör här är längden på stolsryggen samt möjligheten att öka stolens benutrymme i takt med att barnet växer.

Bilbarnstolar från BeSafe – se hela utbudet

Läs också:
BeSafe iZi Plus – Bäst i test 2017!
Roliga billekar som gör resan kortare

Foto: BeSafe / Emily Ödmark (bärhandtag på babyskydd)