1. Hur går inskolningen till?

Alla förskolor har någon form av invänjning, men antalet dagar och tillvägagångssätt varierar från ort till ort. Allt från några dagar till två veckor är vanligt och syftet är att barnet, föräldrarna och personalen ska lära känna varandra och hitta rutiner som fungerar. De senaste åren har kort inskolning blivit allt vanligare, då är invänjningen avklarad inom en vecka – under förutsättning att barnet verkar må bra och trivas.

2. Passar förskolan verkligen för alla barn?

Barn är olika och har olika behov. Vissa barn trivs utmärkt i stora grupper och fungerar jättebra på förskola medan andra behöver mindre aktivitet och färre personer att förhålla sig till. Det är du själv som vet hur ditt barn fungerar och har du möjligheten att välja, försök tänka på vad som passar dig och ditt barn bäst.

3. Vilket är bäst – långa men få dagar i veckan eller flera korta?

Att få ihop familjeliv, arbete och att inte få för långa dagar i förskolan eller hos dagmamman är något de flesta föräldrar sliter med. Framför allt är rutiner viktigt för små barn – att dagarna är så lika varandra som möjligt. Självklart är det bra med kortare dagar men kan man ha en pausdag mitt i veckan är det också värdefullt och ger ny energi åt både trötta barn och föräldrar. Det viktiga är att livspusslet går ihop och att du försöker känna dig lugn i det beslut du tar.

4. Kan mitt barn ta skada av stora grupper och hög ljudnivå?

För mycket ljud och intryck är inte bra för någon och självklart kan det göra ditt barn både stressat och trött. Men mycket handlar också om hur ni har det i vardagen i övrigt. Använd helger och fritid till återhämtning och att umgås i lugn och ro så blir dagarna på förskolan lättare att hantera.

Mer läsning:
Så blir inskolningen bra för dig och ditt barn
Psykologen: ”Jag tror att alla föräldrar har kluvna känslor inför inskolningen”

Foto: Shutterstock.com