1. HEJ KNEKT
Hej knekt, passar perfekt att spela med 4-6 deltagare, 52 kort. Om man är 5 respektive 6 deltagare tas 2 respektive 4 2:or bort så att alla får lika många kort.

Spelarna lägger sina kort i högar med baksidorna upp framför sig. I tur och ordning lägger deltagarna sitt översta kort i en hög i mitten med framsidan upp. Är det 10, knekt, dam, kung eller äss, då skall övriga deltagare hälsa på det. Hälsningarna för de olika korten görs som följer:

Till 10:orna ska man vissla.
Till knekten ska man säga ”hej knekt”.
Till damen ska man säga ”goddag dam”.
För kungen ska man stå upp och göra honnör.
Vid ässet ska man slå handen i högen mitt på bordet.

Den som blir sist med att utföra rätt hälsning, måste ta upp alla kort som ligger mitt på bordet och placera dem underst i sin egen hög. Målet är att bli av med sin korthög så fort som möjligt, den som sitter kvar sist med sin korthög förlorar.

2. FUSK
Fusk, passar perfekt att spela med 3 eller fler deltagare, 52 kort (med fler än 4 deltagare används helst två kortlekar).

Alla kort delas ut till deltagarna, även om det innebär att vissa får ett kort mer än andra deltagare. Den som sitter till vänster om given lägger ner ett antal kort (max 8, om en kortlek används, max 4 om två kortlekar används) och påstår att han lagt ner så många äss. Näste deltagare gör likadant men säger att han lagt ner 2:or. Osv. Alla måste lägga ner minst ett kort. Efter kungarna börjar man om på ässen. De andra spelarna får närsomhelst ropa ”Fusk”. Den som precis lagt ner sina kort måste då visa upp sina kort för att ”bevisa” att man inte fuskar. Om det visar sig att det är den som ropat ”fusk” som har fel så tvingas hen ta upp alla kort som den misstänkte lagt ner. Men visar det sig att det verkligen var fusk så är det fuskaren som tvingas ta upp alla kort han redan lagt ner. Den som först blir av med alla sina kort har vunnit.

3. TECKNET/KOTTE
Reglerna till kortspelet Tecknet/Kotte kan variera något mellan olika områden, men gemensamt är att man är fyra deltagare i två lag som spelar med endast honnörskorten (knekt, dam, kung, ess). Resten av korten delas i två jämnstora högar och placeras i mitten på bordet. Varje lag ska innan spelet startar ha bestämt ett hemligt tecken, som är svårt för motståndaren att upptäcka och lista ut. Varje runda skickar man ett kort vidare till nästa spelare, och målet är att få ett fyrtal. När man har ett fyrtal ska man signalera till sin partner, och båda ska slå handen på varsin korthög. Om en motståndare hinner före din partner förlorar ni. Den som vinner får plocka de översta korten från högen, paret med flest kort vinner.

Köp kortspel här